Transformatie

Het Reverse Debt System en andere sociale alternatieven brengen ons in een lastig parket, dialoog hieromtrent werkt vaak in op het geweten en laat traditioneel nogal wat psychische afweermechanismen in werking treden. Het is een paradoxale waarneming, in veel gevallen lijkt het erop dat we angst hebben om ons te bevrijden van het juk (ic virtuele schuldenbergen) dat onze samenleving zo teistert. In hoeverre ligt onwetendheid of het element van beperkte rationaliteit hier aan de basis? Het toevoegen van nieuwe elementen vergt echter ook een incubatieperiode, dit is de tijd nodig om een en ander te integreren in denken en handelen. Anders gezegd, een mentaliteitswijziging is geen opdracht die we tijdens de lunchpauze even afwerken, dit vereist transformationeel projectmanagement dat niet uitgaat van dwingelandij maar oprechtheid en gelijkheid nastreeft.

Herscholing

Een monetaire reset is een veelomvattend gegeven en raakt aan zowat aan alles binnen onze samenleving, dit is ook logisch gezien de geldgedrevenheid van onze systemen. Wanneer we de setup structureel wijzigen dan raken we aan alle gangbare systemen die op dezelfde leest geschoeid zijn. Herscholing is dan ook aan de orde om niet te verzanden in het continu mengen van twee paradigma’s, dit zou enkel tot meer chaos leiden en tegengesteld aan het vreedzame transformatieproces dat we voor ogen hebben. Veel vragen blijven vooralsnog onbeantwoord, dit mag ons niet weerhouden om de eerste steen te leggen. Kennisdeling en onderwijs spelen dan ook een cruciale rol, beproefde overtuigingen dienen we grotendeels los te laten opdat we ze kunnen vervangen door een aangepaste modus operandi, niet concurrentie maar co-creatie staat hierbij centraal, dit is een wereld van verschil.

Plan van aanpak

Sociale innovatie betekent in grote mate creatieve destructie, dit is zeker het geval bij een paradigmashift van deze aard. Verschillende (denk)systemen zullen irrelevant blijken in het nieuwe paradigma, het is alsof we ze overboord kunnen kieperen om vervolgens de vrijgekomen tijd anders te benutten. Op deze manier kan – in tegenstelling tot wat mainstream gedacht wordt – het economische herstel in versneld tempo z’n intrede doen. Merk op, in dit geval spreken we over een ideaal scenario waar alle violen op elkaar afgestemd werden. Een dergelijke operatie vergt een plan van aanpak, elk detail is hierin belangrijk. Hieronder een rudimentaire schets, links vinden we het heden, rechts waar we naartoe gaan. Het Reverse Debt System stellen we centraal als katalysator, het wegwerken van alle schulden is immers een belangrijke mijlpaal.

Het warme wiel

Het grote voordeel is dat veel mensen al hebben nagedacht over hoe een sociaal duurzame economie kan georganiseerd worden, we hoeven daarom niet het ‘warme wiel’ opnieuw uit te vinden. Wat we wel doen is de Financiële Relativiteitstheorie en het Reverse Debt System hieraan toevoegen, beiden werken als katalysators in dit bijzondere proces. Met de Financiële Relativiteitstheorie faciliteren we het doorzien en (h)erkennen van een aantal epistemologische obstakels, het Reverse Debt System leent zich om alle schulden praktisch weg te werken. Anders gezegd, deze elementen positioneren zich op de breuklijn tussen de twee paradigma’s en dat alsof ze een poort openen opdat andere nobele plannen kunnen doorstromen tot het collectieve bewustzijn. In technische zin vormt dit alles geen probleem, het is een kwestie van consensus om ook de daad bij het woord te voegen. (lees meer)

Plaats een reactie